onsdag 18. november 2009

HensynDKL101

Internett innholder ett mangfold av lovlige og ulovlige tekster, og da bruker jeg et utvidet tekstbegrep som omfatter både lyd,bilde og tekst. I dag er internett en del av manges sosiale hverdagsliv enten kontakten opprettholdes via chatt,facebook o.l. Det er lett å "glemme" at det som skjer på nettet blir på nettet. Bilder som er morsomme og tøffe når du er femten, kan være vanskelig å forholde seg til i voksen alder.
Søte barnebilder som er helt uskyldige vet vi manipuleres og settes på nakne kropper i sammenhenger de fleste av oss blir kvalme av å tenke på-og heldigvis for oss gjerne på sider vi aldri er innom. Det er mange moment som gjør at en bør tenke seg om både en og to ganger før en legger ut bilder og for mange eller for private opplysninger.
Det hele handler om balanse og om å gjøre kloke valg. Slik kan en få det beste ut av alt nettet har å tilby...

Jeg skal kort kommentre noen av øvingsoppgavene i tilknyttning til temaet "hensyn"

Øvingsoppgave 1

Et klassebilde kan på lovlig vis legges ut på internett om fotograf og de avfotografertes foresatte har gitt sin godkjennelse til dette. Dess lavere alder de avfotograferte har dess større moralske problem ville jeg personlig ha med å legge dette ut. Det bør i alle fall ikke kobles opp mot annet enn barnas fornavn.

Avbilding av barn/ungdom i aktiviteter i sammenheng med skoledagen er greit så lenge fokuset er på aktiviteten og ikke på barna. I praksis bruker en da bilder som er tatt på avstand og som gjør det vanskelig å identifisere personene. Om en ønsker å omgå dette kan en gjøre en avtale med de foresatte.

Øvingsoppgave 2
1: Fortsatt ditt bilde-og dine rettigheter
2:Ja jeg kunne med loven i hånd ha publisert bildet, men det ville vært etisk uriktig uten å innhente tillatelse hos de foresatte/avbildede

Øvingsoppgave 3:
Jeg tror ikke det er så enkelt at en kan be foresatte underskrive ett skjema. Som lærer må du bruke skjønn og se an "settingen" og hvem som tar bildene. Det vanligste er at du får foresatte i tale og hører hva de mener om offentliggjøring av egne barn.Gjerne med underskreven fullmakt. Så er det opp til deg å ta avgjørelsen fra gang til gang-eventuelt ta en telefon for å avklare. Det er stor forskjell fra å la NRK Dagsnytt gjøre ett intervju med en elev til at en eller annen "Freelancer" skal bruke bildene til et footoshoot.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar